keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Maanalainen armeija

"Listen to me very carefully. I shall say this only once." Takavuosien tv-suosikkini Maanalainen armeija iskee jälleen ('Allo 'Allo!) kertoi toisen maailmansodan saksalaismiehityksen aikaisesta vastarintaliikkeen toiminnasta ranskalaisen pikkukaupungin idyllissä. Osa vastarintaliikkeen jäsenistä oli sarjassa erittäin vakaumuksellisia ja itsensä vakavasti ottavia, toiset kohelsivat mukana vähän olosuhteiden pakosta.

Katsastajankadun saunatilojen salaperäiseen hämyyn kokoontui 10.11.2014 joukko Salpauksen tiimivalmentajia. Osa vasta tiimimestarikoulutuksen alkumetreillä, osa juuri valmistuneita tiimimestareita, jotkut jo aiemmin kouluttautuneita ja tiimivalmentamisen arjen pyörteisiin kadottaneita. Yhteisen tapaamisemme agendana oli keskustella tiimioppimisen ja -valmentamisen merkityksestä yhteisessä koulutusorganisaatiossamme sekä siitä, mikä meidän tiimioppimiseen vihkiytyneiden/vihkiytyvien rooli olisi koulutuksen muutoksessa.

Kovin vaitonaista porukkaa emme me Salpauksen coachit ole ;). Keskustelua vyöryi saunomisen ja iltapalan lomassa. Ihan en esim. muista, mitä muistiin merkitsemäni fraasi "tiimeissä sisäistetään paska" tarkoittikaan. Paloa valmentavaan opettajuuteen kuitenkin riitti keskuudessamme.

Koulutuskeskus Salpaus on määritellyt organisaation uudet arvot yhdessä henkilöstön, opiskelijoiden ja sidosryhmien kanssa. Arvoja ovat:
1. Oppimisen rohkeus
2. Tekemisen ilo
3. Reilu asenne

Näiden lisäksi on lanseerattu tunnuslause: Me muutamme maailmaa.

Nämä kaikki istuvat tiimioppimiseen kuin nenä päähän, totesimme. Tällä hetkellä olemme vielä suurelta osin perinteisen opettajuuden paluloissa mutta suurten muutosten ja haasteiden edessä. Niitä tuovat mukanaan esimerkiksi osaamisperusteisuus ja taloudellinen niukkuus. Yhdessä haluaisimme olla edelläkävijöitä, jotka ajaisivat tiimioppimista opetusuunnitelmiin. Haaveenamme olisi, että koko Salpauksessa olisi tiimioppimisen kulttuuri. Opiskelijoista näkyisi tekemisen ilo ja he asettaisivat itse oppimisen tavoitteet ja keinot.
On sellaisiakin asioita, joita ei tarvitse muuttaa. Esimerkiksi tämä

Ideoimme myös keinoja levittää tiimioppimisen ilosanomaa, jos tällainen leikkimielinen sanamuoto näin joulun alla on sovelias. Tiimioppimista soveltavat voisivat järjestää tutustumistilaisuuksia ja avoimia ovia toimintaansa. Yksi hyvä keino voisi olla myös oppipoikasysteemi tai pariopettajuus - valmentamisesta jo enemmän perillä oleva ottaisi työparikseen kokemattomamman suojatin. TOY -valmennuksissa sovelletaan tiimioppimisen menetelmiä, ja ne voisivat olla eri koulutusaloille tutustumismahdollisuus tällaiseen oppimisen kulttuuriin. Entä tilaustreenit esimerkiksi tiimipalavereihin? Uudistusmieliset yksiköt ja tiimit voisivat tilata palavereihinsa tiimivalmentajan demonstroimaan menetelmää - toimimaan interpersonal trainerina!

Maanalainen armeijamme aikoo kokoontua säännöllisesti ja ajaa käärmeen pyssyyn. Juuri nyt on juuri sopiva aika tiimioppimiselle. Opetuksen vanhat systeemit ja kuviot eivät enää taivu yksilöllisiin oppimispolkuihin ja osaamisperustaisuuteen. Ei tunnu kivalta lähteä kolistelemaan rakenteita, kun ne on aikoinaan luotu hyvällä tarkoituksella ja silloisella parhaalla osaamisella. Maanalaisen tiimioppimisarmeijamme on kenties oltava hieman juonikaskin ennen kuin uusi oppiminen saa mahdollisuuden.

Avoimia kysymyksiä on enemmän kuin vastauksia. Onneksi en tykkääkään mistään helposta. Ratkaistaan siis tiimioppimisella kaikki se, mikä sillä ratkaistavissa on. Victor Hugo kuuluu sanoneen: "Mikään ei voi pysäyttää aatetta, jonka aika on tullut."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti